4-vuotias kuoli malariaan Italiassa – viranomaiset tutkivat kuumeisesti tartunnan syytä

Kuvituskuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Italiassa on vahvistettu ensimmäinen maan sisällä tapahtunut malariatartunta, jonka seurauksena 4-vuotias tyttö kuoli.

Tapaus on herättänyt viranomaisten huolen, sillä malaria leviää ainoastaan tietyn hyttyslajin pistoista ja tiettävästi lajia ei ole Italiassa. Terveysviranomaiset ovatkin nyt aloittaneet perusteellisen tutkinnan syistä, jotka johtivat italialaistytön kuolemaan.

Asiasta huolestuttavan tekee se, että tyttö ja hänen perheensä eivät ole koskaan matkustaneet malaria-alueilla.

Uutisen levitessä italialaiset ovatkin olleet huolissaan siitä, onko tämä malariaa levittävä hyttyslaji voinut saapua Italiaan erittäin kuivan ja kuuman kesän sekä aina vaan suurempien pakolaisvirtojen yhteissummana.

Italialaislehti La Stampan mukaan todennäköisin selitys kuitenkin on, että 4-vuotias Sofia-niminen tyttö on saanut malariatartunnan Trenton kaupungin Santa Chiara -sairaalan lastenosastolla, jossa hän oli ollut hoidossa elokuun puolessavälissä sairastamansa diabeteksen vuoksi. Samassa huoneessa oli hoidettu kahta Burkina Fasosta Italiaan tullutta malariatartunnan saanutta lasta.

Sairaalan henkilökunnan mukaan lapset ja heidän äitinsä olivat tulleet suoraan lentokentältä sairaalaan. Heitä oli tullut katsomaan niin ikään juuri lentokentältä saapunut sukulainen, jolla oli mukanaan pieni matkalaukku. Laukku on mitä luultavimmin tullut Burkina Fasosta lentokoneen matkustamossa Italiaan ja sairaalan lastenosastolle saakka.

Sofian ja Burkina Fasosta tulleiden lasten verinäytteitä vertaillaan parhaillaan tartuntatauteihin erikoistuneessa laboratoriossa. Mikäli niistä löytyy yhteneväisyyksiä, syy italialaistytön malariatartuntaan on ratkaistu.

UP – Mari Ojala, Italia