Arkeologit kadottivat yli 60-metrisen kuvion aavikolle – nyt se löytyi uudestaan

Arkistokuva Nazcan ja Palpan alueesta. Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Vuosikymmeniä kateissa ollut jättimäinen kuva miekkavalaasta on löytynyt legendaaristen Nazcan linjojen läheltä Perussa.

Muun muassa yhdysvaltalainen Newsweek-lehti ja brittiläinen Daily Mail kertovat, että merinisäkästä kuvaava geoglyfi on noin 60 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Se on tehty aavikolla sijaitsevaan rinteeseen Palpan kaupungin seudulla.

Geoglyfi on maassa oleva hahmo tai kuvio, jonka voi havaita ilmasta. Se on tehty joko kasaamalla maa-ainesta tai poistamalla sitä.

Alustavien arveluiden mukaan kuvio saattaa olla yli 2000 vuotta vanha, mikä tekisi siitä jopa vanhemman kuin lähistöllä olevat kuuluisat Nazcan linjat. Linjat muodostuvat muinaisten Nazca-kulttuurin intiaanien autiomaahan tekemistä suurista kuvioista.

Alunperin saksalaiset arkeologit löysivät kyseisen valaskuvan jo 1960-luvulla, mutta virheellisten paikka- ja mittatietojen takia geoglyfiä ei onnistuttu paikantamaan uudestaan vuosikymmeniin. Lopulta Perun kulttuuriministeriön valtuuttama tutkijaryhmä jalkautui autiomaahan ja onnistui löytämään ”kadonneen” miekkavalaan kuukausien etsimisen jälkeen vuonna 2015.

Asiantuntijat ovat nyt tutkineet kuviota ja päätelleet sen esittävän miekkavalasta, jota intiaanit pitivät voimakkaana merijumalana.

UP