Arla-pomo varoittaa: Voista ja kermasta pian pulaa – hinnat nousevat ympäri Eurooppaa

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Meijerikonserni Arla varoittaa, että voista ja kermasta saattaa olla pian pulaa Britanniassa ja vaikutukset voivat näkyä koko Euroopassa.

Arlan Foodsin toimitusjohtaja Peder Tuborgh sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että brittiläiset maidontuottajat eivät toimita tällä hetkellä maitoa tarpeeksi. Tuborghin mukaan maidontuottajat ”laittoivat jarrut päälle” viime vuonna, kun maidosta oli ylituotantoa ja sen hinta putosi.

– Ensimmäinen merkki tästä (maitopulasta) on se, että voin hinta nousee erittäin äkillisesti, Tuborgh toteaa.

Britanniassa voin ja kerman hintojen nousu iskisi viimeistään joulunaikaan. Arlan toimitusjohtajan mukaan myös kuluttajat ympäri Eurooppaa näkevät nämä vaikutukset tulevina kuukausina. Hänen mukaansa maitotuotteiden hintojen nousu vaihtelee kuitenkin eri maiden välillä.

Tuborgh ei halunnut ennustaa BBC:n haastattelussa, kuinka paljon esimerkiksi voi tulee maksamaan loppuvuonna.

Britannian maanviljelijöiden liitto (National Farmers’ Union) on leimannut Arla-pomon puheet pelkäksi pelonlietsonnaksi. Liitto painottaa, että vaikka kerman ja voin kuluttajahinnat ovat nousseet korkealla viime viikkojen aikana Britanniassa, maidontuottajille maksetut korvaukset eivät ole nousseet.

Maidontuottajien asemaa vaikeuttaa myös Brexit-päätös, joka on heikentänyt punnan kurssia.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) ilmoitti torstaina, että voin hinta on noussut ennätyskorkealle maailmanlaajuisesti. Järjestön mukaan hinnat kohosivat peräti 14 prosenttia viime kuussa johtuen rasvojen suuresta kysynnästä ja suurimpien maidontuottajien vähäisestä toimitusmäärästä.

UP