Asiantuntija: Lääkärien pitäisi hylätä kätteleminen ja siirtyä fist bump -tervehtimiseen

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Brittiläinen asiantuntija suosittelee, että kätteleminen tulisi kieltää maan sairaaloissa kokonaan. Daily Mail -sivuston mukaan tohtori Dave Whitworth Aberystwythin yliopistosta ehdottaa, että vanhan tervehtimistavan voisi korvata esimerkiksi fist bump -tervehdyksellä, jossa lyödään nyrkit kevyesti yhteen.

Hän perustelee suositustaan sillä, että kättely levittää enemmän tauteja kuin nyrkkitervehdys. Whitworthin vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan kätteleminen on kaikista epähygieenisin tervehtimistapa, jossa leviää keskimäärin 124 miljoonaa bakteeria. Määrä on kaksi kertaa suurempi kuin ”high five” -tervehdyksessä ja kymmenkertainen nyrkkitervehdykseen verrattuna.

Yhdysvalloissa monet sairaalat ovat jo päätyneet kieltämään kättelemisen. Whitworthin mukaan sama sääntö auttaisi estämään antibiooteille vastustuskykyisiä ”superpöpöjä”, kuten MRSA, leviämästä myös Britannian sairaaloissa. Hänen mukaansa jo pienikin vähennys tartuntojen määrässä vuosittain voisi säästää todella monen ihmisen hengen.

-Ongelma on se, että monet tutkimukset ovat osoittaneet, että terveydenhuollon ammattilaisten käsihygienia ei ole millään tavalla täydellistä.

Samaa mieltä on American Journal of Nursing -julkaisen päätoimittaja Maureen Shawn Kennedy:

– Kättelemisen välttämiseen on monta syytä, vaikka ihmiset pesisivät käsiään. Se, että jollain on valkoinen takki, ei tarkoita, etteikö hänellä ole bakteereja käsissään.

Ehdotuksen vastustajien mukaan kättelykiellon myötä pitäisi kuitenkin kieltää myös potilaan fyysinen tutkiminen, koska taudit leviävät molempien tapojen kautta.

UP