Muuttiko maanjäristys Mount Everestin korkeutta? Maailman korkein vuori mitataan uudestaan

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Maailman korkeimpana vuorena tunnettu Mount Everest mitataan uudestaan, kertoo Nepalin hallitus. Syynä tähän on vuonna 2015 sattunut voimakas maanjäristys, jonka epäillään muuttaneen vuoren mittoja.

Mount Everestin virallinen korkeus on 8 848 metriä, joka mitattiin Intian toimesta vuonna 1954. Kaksi vuotta sitten Nepalia ravisutti kuitenkin 7,8 magnitudiasteikolla ollut maanjäristys, ja sen on arveltu vaikuttaneen myös vuoreen.

-Everestin korkeutta on pohdittu huhtikuussa 2015 sattuneen järistyksen jälkeen, mutta se ei ole ainoa syy uudelleenmittaukseen, sanoo Nepalin hallituksen tutkimusosaston johtaja Ganesh Prasad Bhatta brittisivusto Daily Mailille.

-Nepal ei ole koskaan itse mitannut Everestia, vaikka maailman korkein huippu sijaitsee sen alueella. Haluamme todistaa kansalaisillemme, että Nepal kykenee mittaamaan Mount Everestin.

Uudelleenmittaus tuli esille jo kuusi vuotta sitten, kun maa ajautui diplomaattiseen kiistaan Kiinan kanssa. Kiina väitti tuolloin, että vuoren huippu on itseasiassa neljä metriä matalampi kuin viralllisessa mitassa.

Nepalilaiset ja ulkomaiset asiantuntijat ovat alkaneet nyt työskennellä määritelläkseen vuoren korkeuden uudelleen. Sherpa-kiipeilijöiden ryhmä vie huipulle mittausvälineitä joko ensi vuoden huhtikuussa tai lokakuussa, jolloin Mount Everestilla on yleensä hyvä sää.

Mittaustyön arvellaan kestävän kaksi vuotta.

UP