Onko hengittämäsi ilma turvallista? Tämä uusi livekartta kertoo

Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Uuden, interaktiivisen kartan avulla voi nyt tarkastella ilmanlaatua reaaliajassa ympäri Eurooppaa.

Ilmansaasteiden epäillään aiheuttavan jopa satojentuhansien ihmisten ennenaikaisen kuoleman joka vuosi Euroopassa. Euroopan ympäristökeskus (EAA) ja Euroopan komissio ovatkin julkaisseet nyt ”Euroopan ilmanlaadun indeksi” -kartan, joka osoittaa, onko hengittämäsi ilma turvallista. Kartta antaa myös tarkemmat tiedot ilman koostumuksesta ja sen sisältämistä mahdollisista vaarallisista kemikaaleista.

Brittisivusto Daily Mailin mukaan kartta perustuu tietoihin, jotka saadaan joka tunti yli 2000 valvonta-asemasta ympäri Eurooppaa. Asemat valvovat ilmasta erilaisia epäpuhtauksia, kuten muun muassa typpidioksidia, rikkidioksidia ja PM10-hiukkasia sekä pienempiä PM2.5-hiukkasia, jotka voivat tunkeutua keuhkoihin ja jopa verenkiertoon.

Esimerkiksi torstai-iltana Pohjoismaissa – mukaan lukien Suomi – ja Saksassa näyttäisi olevan hyvä ilmalaatu. Sen sijaan Itä-Euroopan maissa ja joissakin Espanjan kaupungeissa ilma on kartan mukaan laadultaan huono tai erittäin huono.

Toistaiseksi ilmanlaatua koskevia tietoja ei ole saatavissa Italian, Kreikan, Islannin ja Turkin osalta, koska nämä maat eivät toimita informaatiota reaaliajassa.

UP