Pohjois-Korea valmistelee uutta vaarallista asetta – tehtaita ja laboratorioita jo rakenteilla?

Kuvituskuva: Pexels.com
Jaa muillekin

Ohjuskokeet eivät ole enää ainoa Pohjois-Korean suunnalta tuleva vakava uhka, kertoo Washington Post. Sen mukaan maa yrittää nyt kehittää biologisten aseiden arsenaalia tehtaiden ja laboratorioiden avulla.

Lehti lainaa nimettöminä pysytteleviä yhdysvaltalaisia ja aasialaisia tiedustelulähteitä, joiden mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on hankkimassa tarvittavaa teknologiaa kehittyneen bioaseohjelman luomiseksi, muun muassa suuria mikrobimääriä tuottavia tehtaita ja geenimuunteluun erikoistuneita laboratorioita.

Lisäksi maan hallinto on lähettänyt tutkijoita ulkomaille opiskelemaan mikrobiologiaa.

Yhdysvalloissa analyytikot ovatkin nyt varoittaneet, että Pohjois-Korea voi nopeasti alkaa tuottaa biologisia taudinaiheuttajia tehdasmaisesti niin halutessaan. Tämä antaisi maalle jälleen yhden pelottavan aseen, jolla se voi uhata naapurivaltioitaan tai Yhdysvaltoja.

Toistaiseksi Yhdysvaltojen viranomaiset eivät ole löytäneet todisteita siitä, että Kim Jong-un olisi määrännyt tuottamaan biologisia aseita näytteitä ja koekappaleita lukuunottamatta. Viranomaislähteet myöntävät kuitenkin, että tiedustelupalvelut eivät välttämättä huomaa muutosta biologisten aseiden kehittämisessä. Vaarallisia mikrobeja voidaan tuottaa esimerkiksi tehtaista, jotka on näennäisesti tarkoitettu esimerkiksi maatalouden tai lääketeollisuuden tuotteiden valmistamiseen.

– Jos se alkaisi huomenna, me emme välttämättä tietäisi siitä – ellemme ole niin onnekkaita, että meillä olisi tiedonantaja juuri oikeassa paikassa, sanoo yksi viranomaislähde Washington Postin haastattelussa.

UP