Tutkijat: Merisuolan joukossa muovia – meressä oleva jäte saastuttaa jo elintarvikkeita

Kyva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Meressä olevaa muovijätettä on jo kuluttajien käyttämän merisuolan joukossa, kertovat tutkijat.

Brittiläiset Guardian- ja Daily Mail -sivusto kertoo, että pieniä paloja muovia on löydetty Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa myynnissä olleesta merisuolasta. Tutkijat uskovat, että suurin osa merisuolassa olleista muovihiukkasista on peräisin mikrokuitutuotteista ja kertakäyttöisestä muovista, kuten pulloista.

-Muovi on läsnä kaikkialla. Ilmassa, vedessä, merenelävissä joita syömme, oluessa jota juomme, suolassa jota käytämme – muovia on kaikkialla, sanoo professori Sherri Mason State University of New Yorkista.

Mason ja Minnesotan yliopiston tutkijat selvittivät, sisältävätkö suola, olut ja juomavesi palasia muovijätteestä. Tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa 12 erilaista merisuolaa, jotka oli tuotettu eri puolilla maailmaa ja jotka olivat myynnissä Yhdysvalloissa.

Monet tutkituista tuotteista sisälsivät muovihiukkasia. Toistaiseksi ei ole tutkimustietoa siitä, miten muovihiukkasten joutuminen elimistöön elintarvikkeiden joukossa vaikuttaa ihmisen terveyteen.

Yleisesti kuitenkin uskotaan, että muovin joutuessa mereen siihen kiinnittyy myrkkyjä ja saasteita.

Merisuolan muovipitoisuus paljastui ensimmäisen kerran vuonna 2015 tehdyssä selvityksessä, jossa muovia löytyi Kiinassa myydyistä 15 suolatuotteesta. Lisäksi aiemmissa selvityksessä on todettu joidenkin kalalajien sisältävän muovihiukkasia.

UP