Yellowstonen supertulivuoressa hurja maanjäristysten sarja – tutkijat näyttävät vihreää

Yellowstonen kansallispuiston syvyyksissä uinuu valtavan tuhoisa supertulivuori. Kuva: Pixabay.com
Jaa muillekin

Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuistossa on havaittu kuukauden mittaan ennätyksellinen maanjäristysten sarja. Kuukauden aikana alueella on havaittu peräti 1200 järistystä, joista suurin on ollut voimakkuudeltaan 4,4 magnitudiasteikolla, kertoo muun muassa brittiläinen Daily Mail -lehti sivuillaan.

Tilanne on herättänyt huolta ihmisissä, sillä Yellowstonen kansallispuisto sijaitsee itseasiassa valtavan supertulivuoren päällä. Supertulivuoren tiedetään purkautuneen viimeksi 70 000 vuotta sitten. Supertulivuoren purkautumisen rinnalla tavalliset tulivuorenpurkaukset ovat lasten leikkiä.

Mikäli Yellowstonen tulijätti purkautuisi, niin se olisi tuhat kertaa voimakkaampi kuin St. Helensin purkaus vuonna 1980.

Tutkijat eivät ole kuitenkaan olleet toistaiseksi huolestuneita tilanteesta, sillä Yellowstonessa on aiemminkin havaittu maanjäristysten sarjoja. Lisäksi purkautumisen lähestyminen näkyisi alueella maankuoren kohoamisena ja suurina maanjäristyksinä. Tutkijat ovatkin pitäneet vaaratason toistaiseksi vihreällä alueella, mikä tarkoittaa normaalia tilannetta. Tilannetta kuitenkin seurataan jatkuvasti.

UP