Mies häiritsi pelastuskopteria laserosoittimella – epäillään vaaran aiheuttamisesta ja pahoinpitelyistä

Kuvassa poliisin takavarikoima laserosoitin. (Lähde: Poliisi)
Jaa muillekin

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan tapauksessa, jossa sairaankuljetusyksikön ilmassa ollutta helikopteria häirittiin laserosoittimella. Häiritsijä kohdisti lasersäteen lentäjien kasvoihin.

Tapaus siirtyy nyt syyttäjälle. Rikosnimikkeinä tapauksessa on tällä hetkellä vaaran aiheuttaminen ja kaksi pahoinpitelyä.

Tapaus sattui Rovaniemellä Ounasjoentiellä 1. tammikuuta puolenyön jälkeen. Helikopterimiehistö kykeni paikantamaan asunnon, josta laservalolla tapahtunut häirintä tapahtui. Kohteeseen lähetetty poliisipartio tavoitti asunnosta 50-vuotiaan rovaniemeläisen miehen. Poliisi takavarikoi myöhemmin laserosoittimen, jota epäillään tekovälineeksi.

Poliisin mukaan takavarikoitu osoitin on ulkomailta hankittu vihreä laservalo ja Suomessa laiton. Kyseinen laserosoitin ylittää Suomessa sallitun korkeimman tehon 56-kertaisesti.

Laserosoitin voi suoraan silmiin kohdistettuna sekä peiliheijastuksena aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä näkökykyyn tai vaurioittaa verkkokalvoa ja aiheuttaa pysyvän vaurion. Lasersäteilyn vaarallisuus johtuu siitä, että laserilla on mahdollista kohdistaa suuria säteilyenergioita ja -tehoja hyvin pieneen pisteeseen. Lasersäteilyn teho vaimenee hyvin hitaasti etäisyyden kasvaessa.

Poliisi muistuttaa, että terveydelle vaaralliseksi arvioidun laserosoittimen hallussapito yleisellä paikalla on kiellettyä.

UP