745 000 sydämentahdistimessa paljastunut haavoittuvuuksia – mahdollistavat laitteen hakkeroinnin

Kuva: Pexels.com
Jaa muillekin

Sadoissatuhansissa sydämentahdistimissa on havaittu kyberturvallisuuteen liittyviä haavoittuvuuksia, jotka mahdollistavat niiden hakkeroinnin.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on vahvistanut, että turvallisuuspuutteet koskevat maassa olevaa 465 000 sydämentahdistinta. Tahdistinvalmistaja Abbott on kertonut Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että tämän lisäksi muissa maissa on noin 280 000 viallista laitetta.

FDA:n mukaan turvallisuusaukkojen kautta sydämentahdistin on mahdollista saada esimerkiksi toimimaan liian nopeasti tai kuluttaa sen paristo loppuun.

Abbott-yhtiö on kuitenkin painottanut, että sen tietoon ei ole tullut yhtään väärinkäytöstä. Lisäksi se huomauttaa, että tahdistimen hakkerointi vaatisi olosuhteilta ”hyvin monimutkaisen kuvion”. Myös Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto on rauhoitellut tilannetta toteamalla, että hyökkääjän pitäisi olla ”erittäin taitava” voidakseen hyödyntää laitteen haavoittuvuuksia.

FDA neuvoo sydämentahdistimen omaavia henkilöitä kysymään asiasta lääkäriltään seuraavan käynnin yhteydessä. Kyseisten laitteiden valmistaja on St Jude Medical, jonka Abbott-yhtiö osti aiemmin tänä vuonna.

Abbottia oli jo viime keväänä huomautettu haavoittuvuuksista, jotka koskivat sen langatonta kotivalvontajärjestelmää. Järjetelmässä langattomasti tietoja lähettävä sydämentahdistin yhdistetään kotiin sijoitettavaan laitteeseen, joka valvoo tahdistimen toimintaa ja hälyttää mahdollisista terveysongelmista.

UP