Elon Musk ja 115 muuta asiantuntijaa varoittavat: Tappajarobotit kiellettävä

Arkistokuvaa. Kuva: Somchai Kongkamsri
Jaa muillekin

Yli 100 asiantuntijaa on kirjoittanut avoimen kirjeen YK:lle, missä varoitetaan niin sanotuista autonomisista tappajaroboteista. Yhdysvaltalaisen Mashable-sivuston mukaan kirje julkaistiin tänään Future of Life Institute -järjestön sivuilla.

Asiantuntijajoukko, jossa on mukana muun muassa miljardööriyrittäjä ja Teslan perustaja Elon Musk sekä Google DeepMindin perustaja Mustafa Suleyman, on huolissaan siitä, miten tappavia, itsenäisiä päätöksiä tekeviä aseita käytetään mahdollisesti tulevaisuudessa. Kyseisillä aseilla tarkoitetaan muun muassa tekoälyä käyttäviä tankkeja, lennokkeja ja konekivääreitä sekä muita seuraavan sukupolven sodankäyntivälineitä.

-Nämä voivat olla kauhun aseita, aseita joita hirmuvaltiaat ja terroristit käyttävät viattomia ihmisiä vastaan ja aseita, jotka hakkeroidaan käyttäytymään epätoivotulla tavalla. Meillä ei ole paljoa aikaa toimia. Kun tämä Pandoran lipas on kerran avattu, sitä on vaikea sulkea, asiantuntijat varoittavat jyrkin sanoin.

Lyhyessä kirjeessä vedotaankin, että YK kieltäisi tekoälyä käyttävien aseiden kehittämisen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Asiaa pohtivan YK:n työryhmän oli määrä tavata ensi kertaa tänään, mutta kokousta on lykätty marraskuulle.

Kirjeen on allekirjoittanut myös suomalaisten ZenRobotics- ja Curious AI -yritysten perustaja Harri Valpola.

UP