Ericssonin arvio mobiililiittymien hurjasta kasvusta: Miljoona uutta liittymää joka päivä

Kuva: Adrianna Calvo / pexels.com
Jaa muillekin

Verkkoyhtiö Ericsson ennustaa tuoreessa Mobility Reportissaan, että uusien mobiililaajakaistakäyttäjien määrä kasvaa hurjasti lähivuosina.

Yhtiön mukaan uusia mobiililaajakaista-asiakkaita tulee peräti miljoona päivässä vuoteen 2022 asti. Tällöin jo 90 prosenttia kaikista liittymistä on mobiililaajakaistaliittymiä. Tällä hetkellä osuus on maailmanlaajuisesti 53 prosenttia.

Suomalaiset ovat ehdottomia edellekävijöitä, sillä Viestintäviraston mukaan Suomessa laajakaistaisten liittymien osuus oli jo vuoden 2016 lopussa 88 prosenttia.

”Videon suosio huikeaa”

Ericsson ennakoi, että mobiilidataliikenne kahdeksankertaistuu nykytasosta vuoteen 2022 mennessä. Videosta tulee entistä hallitsevampi: kun puolet mobiililiikenteestä oli vuonna 2016 videota, vuonna 2022 vastaava lukema on jo 75 prosenttia.

4G/LTE-verkot ovat jo ensi vuonna tärkein teknologia mobiiliyhteyksille. Ericsson ennustaa LTE-liittymiä olevan vuonna 2022 jo viisi miljardia.

5G-standardointityön vauhdikkuus mahdollistaa laajempimittaiset kokeilut ja käyttöönotot vuonna 2019. Vuonna 2022 maailmassa odotetaan olevan jo puoli miljardia 5G-liittymää. 5G-teknologia ei ainoastaan tee mobiililaajakaistoista nopeampia, vaan se mahdollistaa kokonaan uusia verkon käyttökohteita, kun verkkoon voidaan kytkeä valtavat määrät laitteita ja myös taata sovellusten kriittinen toimintavarmuus esimerkiksi liikenteessä.

Mobility Reportin mukaan Ericsson on testannut yhdessä Scanian kanssa Ruotsissa itseajavia joukkoliikenteen busseja 5G-teknologian avulla. Kokeilussa kiinnitettiin erityistä huomiota reaaliaikaisten ajoneuvojen turvallisuuden etävalvontaan. Muun muassa videon vastaanottaminen hallintakeskukseen mahdollisimman lyhyellä viiveellä on elintärkeää, jotta liikenteessä vältytään vaaratilanteilta.

UP