Itsestään ajavan bussin kauhun hetket – Olisiko kolari vältetty ihmismäisellä ajattelulla?

Kuva: Navya
Jaa muillekin

Yhdysvalloissa Las Vegasissa käynnistettiin keskiviikkona ilman kuljettajaa liikkuvan pikkubussin liikennöinti.

Ranskalaisyhtiö Navyan ja toisen ranskalaisyhtiö Keoliksen projektin on määrä kestää vuoden, mutta heti ensimmäisenä päivänä bussista kuultiin huolestuttavia uutisia. Kuorma-auto oli yllättäen peruuttanut ja törmännyt ilman kuljettajaa liikkuneeseen bussiin. Vauriot jäivät vähäiseksi, mutta hankkeen julkisuuskuva sai paljon kovemman kolauksen.

Teknologiasivusto Ars Technicassa pohditaan, että onnettomuus ei ollut Navyan syy, mutta se olisi saattanut olla vältettävissä, jos bussia olisi ajanut ihminen. Ihminen olisi pyrkinyt väistämään törmäystä tai ainakin soittanut äänitorvea.

Bussissa olleen silminnäkijän mukaan bussi ei kuitenkaan reagoinut mitenkään, kun edessä ollut auto alkoi yllättäen peruuttaa. Keoliksen mukaan bussi ei kyennyt tekemään tilanteessa mitään, koska se oli motissa.

Tapaus on kuitenkin muistutus sitä, että liikennesääntöjen mukaan ajaminen ei riitä käytännössä. Itsestään ajavien ajoneuvojen on kyettävä toimimaan kuin ihmiset, jotta ne pystyvät ehkäisemään myös toisten ajajien virheistä syntyviä vaaratilanteita.

UP