Suomalaisyhtiö Toroidionin supersähköauton moottoritestit onnistuivat

Kuva: Toroidion
Jaa muillekin

Suomalaisyhtiö Toroidionin sähköauton moottorit ovat osoittautuneet toimiviksi laboratoriotesteissä.

1MW Concept -sähköauton ensimmäisen teknisen prototyypin moottoritestit osoittivat sen toimivan luvatusti, kerrotaan yhtiön tiedotteessa. Sähkömoottorien pieni energiankulutus ja voimansiirtolinjan toimivuus todistettiin Etteplan Oy:n riippumattomassa laboratoriossa Espoossa.

Toroidion julkisti kaksi vuotta sitten ensimmäisen teknisen prototyyppiautonsa 1MW Conceptin, jossa yhtiön kehittämä innovatiivinen sähköinen voimansiirto toimii 48 voltin jännitteellä.

Julkistuksen jälkeen supersähköautoksikin kutsuttua ajoneuvoa on testattu sekä radalla että testipenkissä. Koeajojen perusteella 1MW Concept kuluttaa hyvin vähän energiaa. Testiradalla ajetussa, normaaliajoa rajummassa ajosessiossa auton energiankulutus oli vain 9,99 kWh/100 km.

– Laboratoriotestien perusteella jo ensimmäinen proof-of-concept-versio sähkömoottoristamme ja sen sähköjärjestelmä ovat toimiva paketti. Jo tekninen konseptiautomme kykeni kulkemaan samalla energiamäärällä merkittävästi pidemmän matkan kuin markkinoilla olevat sähköautot, vaikka sen energiankulutusta ja sähköistä voimansiirtoa ei vielä ollut edes hiottu huippuunsa, iloitsee Toroidionin toimitusjohtaja Pasi Pennanen.

Sähköisen voimansiirron kehitys jatkuu

Tuotekehityksessä on keskitytty uudenlaisen tehoelektroniikan suunnitteluun ja toteutukseen. Toroidionin uudessa testipenkissä voidaan laboratorio-olosuhteissa testata kaikkia sähköisen voimansiirtolinjan komponentteja, moottoreita, akkuja, elektroniikkaa ja ohjelmistoja.

Yhtiön tiedotteen mukaan Toroidionin on tarkoitus tuoda markkinoille sähköinen, suoravetoinen voimansiirto, jota voidaan hyödyntää monenlaisissa kulkuneuvoissa maalla, merellä ja ilmassa.

– Olemme jälleen yhden askeleen lähempänä sitä hetkeä, jolloin sähkömoottorista tulee ylivertainen polttomoottoriin verrattuna, Pennanen toteaa.

UP